tisdag 1 maj 2012

Ett medvetet valVarför ska du finnas på Facebook? Eller Twitter? Det är väl ingen idé att du börjar blogga.  Du har ju inget att säga, eller hur? Sedan är det ju mest trams, det viktiga är ju att mina befintliga kunder tycker om mig.

Argumenten mot varför man som företagare ska börja använda sociala medier är ganska många. Det anses vara farligt, riskfyllt. Du som företagare kanske känner att du inte kan kontrollera vad som händer med ditt namn, dina åsikter, dina bilder. Du kanske tycker att det där med sociala medier, det är för de som bor i storstäderna. Hur roligt är det att göra en statusuppdatering på en traktor?

Det gäller att tänka ett steg längre idag när du funderar på sociala medier. Det är sant att du inte kontrollera allt vad som sägs om dig och ditt företag. Det kan du varken på nätet eller i byn. Men du kan kontrollera en del av det genom att själv gå in och skapa material om ditt företag, så att kunderna hittar det i sin sökning på nätet. Innan de hittar vad någon annan har skrivit om ditt företag. Du kan ta kontrollen över spakarna.

Att börja med sociala medier som arbetsverktyg i ditt företagande ska vara ett medvetet val. Inte bara för alla andra gör det, utan i linje med vad din verksamhet erbjuder och i rätt riktning.

  • ·         Behöver du stärka företagets varumärke? Utnyttja det du har och använd det på ett smart sätt. Berätta med bilder, text, geopositionering eller kanske film?
  • ·         Behöver du fler kunder? Fundera på var de finns idag? Kanske de kommer förbi på semester nu i sommar, eller är nyinflyttade? De använder sig förmodligen då av olika typer av sociala medier för att hitta vad de söker.
  • ·         Behöver företaget positionera sig med andra i din bransch? Hitta kontakter och samarbetspartner. Det finns flertal digitala verktyg som fokuserar på professionella nätverk.

Så det du behöver göra nu är att ställa dig frågan: vad vill jag med mitt företag? Därefter kan du göra ett medvetet val när det gäller sociala medier.

Elin Hallgren
Workshopledare Öppna Dörrarna & Ta plats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar