måndag 16 april 2012

Tillit och avtal


Tillit är ett av de vackraste orden jag vet!

Tillit är en förutsättning både i kärleks- och i vänskapsrelationer. När man känner den där tilliten så är det lätt att glömma ifrågasätta. Men har du tänkt på att den du har tillit till kanske inte är lika blåögd som du. Vem är det då som är förlorare när tilliten försvinner?
Du tänker – det är lätt för henne att vara klok – hon som är advokat. Men trots att jag är advokat har jag i privatlivet begått samma misstag själv.

Med tilliten som grund förutsätt att  båda har det gemensammas bästa för ögonen. Jag vet ju hur man borde göra, vad jag rekommenderar alla klienter att göra. Tillit är en känsla och känslor gör inte  någon till en bra förhandlare. I det här läget behöver jag anlita någon utomstående – precis som de flesta skulle behöva göra.
………………………………………….
Avtal där känslor är inblandade

Har du tänkt på hur många avtal som bygger på förtroende? Och krävs det förtroende så är plötsligt känslorna med. Förtroende är något du känner – inte något du kan tänka ut logiskt.
Innan du gifter dig borde du se över din ekonomiska situation med ett eget ombud. För är det någon avtalssituation när känslorna är inblandade så är det väl vid ett bröllop?
Genom att gifta sig blir all din egendom giftorättsgods. Giftorätten ger den du gifter dig med en rätt till hälften av din egendom vid en skilsmässa.

Vad innebär detta ekonomiskt för dig? Har du tänkt igenom din älskades förmögenhetssituation. 
Nej, så klart är det inte det första man tänker på. Men det har faktiskt ganska stor betydelse vid en skilsmässa.

Antag att du har egendom för 1 Mkr och din älskade inte äger någonting. Ja, då får du betala ut en halv miljon vid en skilsmässa. Äger din älskade egendom till ett värde av 2 mkr är det istället du som vid en skilsmässa kan öka din förmögenhet med en halv miljon – om det nu inte är så att din älskades egendom är enskild genom villkor i testamente eller gåva. Det är villkor som du inte behöver känna till.
Om all din älskades egendom är enskild kan du bli tvungen att betala en halv miljon i bodelningslikvid till din älskade som redan har 2 mkr i enskild egendom. (Nu finns det en del jämkningsregler – men det går jag inte in på här.)
Visst vore det klokt att ha tänkt igenom de här förutsättningarna innan avtalet om äktenskap?

Skriver Annika Andebark, advokat
www.advokatbyran.nu 
Kursledare på Öppna dörrarna & ta plats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar